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Question: 
 
 
 
 
 
 
 
Decision: 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Explanatory notes: 

 
 
Table 102 states that "the temperature rise measured according to  
clause 17 on all surfaces of the dimmer which can come in contact 
with cable insulation shall not exceed 55 K". 
What are the measurement points on cover surfaces where 
temperature rise shall be measured? 
Which box needs to be used for the temperature rise test? 
 
 
The opinion of CLC/TC 23B and its WG1 on the matter is that all 
sides of the electronic switch inside the box which can come in 
contact with the insulation of the cable or conductor have to be 
tested according to the text of clause 17. 
The maximum temperature rise that is allowed is 55 K. If it is not 
possible (e.g. by the construction or the instruction sheet provided 
by the manufacturer) that the switch can come in contact with the 
insulation of the cable or conductor the test is not necessary. 
Concerning which box needs to be used for the temperature rise test, 
CLC/TC 23B clarified that in case of the existence of standardized 
boxes a standard box shall be used. If necessary, mounting details 
shall be given in the TR. In the case there are no standardized boxes 
the manufacturer shall indicate in the instruction sheet which box is 
to be used (clause 8.8 of EN 60669-1). 
 
 
Items discussed by CLC/TC 23B during its June 2005 general 
meeting in Palermo and agreed also by CLC/TC 23B/WG1. 

 
 

 


